top of page

Egenvård av lymfan, fascian och hållningen

Den största förändringen sker när vi kommer till insikt att vi behöver göra en förändring. Nedan har du posturala övningar, egenvård av lymfan och hur du kan lägga om din kost.

 

Tips: Testa i 21 dagar och se vad som händer. Det är så länge det tar att skapa en ny vana.

  • Den lymfatiska och fasciella behandlingen tar bort blockeringar och skapar ett väl fungerande lymfatiskt flöde. Lymfsystemet står för 1/3 av vårt immunförsvar.

  • Den posturala träningen skapar en god hållning och upprätthåller det lymfatiska flödet. En god hållning minskar muskulära obalanser som ofta är orsaken till smärta.

  • Kostkompendiet hjälper dig till en hälsosammare kost. Du får förståelse för hur du kan göra och varför det är bra. Mage och tarm står för 2/3 av vårt immunförsvar.

När lymfsystemet fungerar bra, transporteras slaggprodukter bort, immunsystemet stärks, närings upptaget ökar och din bindväv renas. En frisk bindväv är elastisk och smidig. Fascian/bindväven fungerar som en kroppsstrumpa som håller ihop och skyddar oss. De flesta smärtreceptorer finns här, den är även viktig för vår kommunikation i kroppen. Vid stress och trauma så kan den därför bli stel och minska lymf- och blodflödet vilket gör att vi kan känna oss ömma, svullna, få kalla händer och fötter, trötta, stela m.m.

 

Vår kost är vår näring, våra byggstenar. Det är därför viktigt vad vi äter och att vi kan ta upp den näring vi behöver. Blodet transporterar syre och näring i kroppen och lymfan tar bort avfallet och dödar inkräktare som virus och bakterier. Om lymfan inte gör sitt jobb så blir det svårare för syret och näringen att komma fram till cellen för att kunna skapa energi och allt annat vi behöver i kroppen. För att dessa flöden ska fungera optimalt är det viktigt med näsandning, rörelse och en bra hållning. Vi ska känna oss lätta och smidiga när vi rör oss.

Du kan ladda ner kompendier med egenvård och kost med mer information nedan. Alternativt titta på de tre filmerna hur du gör övningarna och egenvården av lymfan och fascian.

Egenvård av lymfan, fascian och hållningen

I detta kompendie visar vi hur du kan hjälpa dig själv att behandla lymfan och fascian.


Du får även 4 posturala övningar för att stabilisera höften. Dessa är guld om man känner sig tung, vobblig eller skakig i kroppen. De förhindrar skador och ger en bättre effekt ihop med behandling.

Kostkompendium

Vill du ha tips på hur du kan förändra din kost och varför du ska göra det? Här finns enkla tips, förklaringar och lite recept att kicka igång en kostförändring.

Postural Träning

Börja träna redan idag för att få en bättre hållning!

Nedan har du 4 videos på 4 övningar i varje block. Du behöver en yogakudde eller ihoprullad handuk, ett stumt bälte och en stol. Övningarna görs lungt mjukt och inget ska göra ont. Detta är grundövningar som många kan få på ett första besök. Kroppen har en prioritetsordning därför är det bra att du följer stegen som angivits. Vi brukar rekommendera att man gör övningarna 2-4 veckor för långsiktigt resultat. 


Video 1: Rakställ fötter och händer

Video 2: Skapa en rak och rörlig höft

Video 3: Lås upp armar och axlar

Video 4: Mjuka upp en stel bröstrygg


Vill du ha ett program just för dig och har du haft långvarig problematik, boka då en tid för ett nybesök. Hoppas du får en härlig träningsstund!