top of page

Lymfan, fascian och nervsystemet

När lymfsystemet fungerar bra, transporteras slaggprodukter bort, immunsystemet stärks, närings upptaget ökar och din bindväv renas. En frisk bindväv är elastisk och smidig. Fascian/bindväven fungerar som en kroppsstrumpa som håller ihop och skyddar oss. De flesta smärtreceptorer finns här, den är även viktig för vår kommunikation i kroppen. Vid stress och trauma så kan den därför bli stel och minska lymf- och blodflödet vilket gör att vi kan känna oss ömma, svullna, få kalla händer och fötter, trötta, stela m.m. 

Här har vi samlat gratis egenvård som jobbar med dina flöden som lymf- och glymfsystemet, fascian (bindväven) och nervsystemet. När du jobbar med det ena av dessa system jobbar du oftast samtidigt med dom andra eftersom dom jobbar och finns så nära intill varandra. 

Egenvård vid behandling

När vi har fått en lymfascia behandling så är det extra positivt att även göra egenvården hemma. Det viktigaste är alltid att få igång nyckelbens groparna om man inte orkar eller hinner göra hela. Detta gör du bäst per automatik när du duschar, torkar eller smörjer in dig. Vi lär oss att allt ska upp till nyckelbensgroparna så vi smörjer och torkar åt det hållet.

Aktiverings övningarna hjälper att stabilisera och balansera kroppen efter en behandling. I en behandling så släpper vi på många stopp vilket kan göra att man känner sig ostadig. Dessa övningar är även fantastiska för alla som har någon form av smärta i knä, rygg eller höft. Ofta så har vi kompensationer som stela lår, rygg, vid piriformis och gluteus medius, vid sidan av rumpan. Dessa kompenserar för att andra muskler inte gör sitt jobb. Så när vi aktiverar de musklerna som de kompenserar för så kan de slappna av. Då brukar även smärtan försvinna. Flera muskler gör sitt jobb helt enkelt. När vi är mer balanserade så får vi automatiskt ett bättre flöde i kroppen.

Fyra posturala aktiveringsövningar

Fyra posturala aktiveringsövningar

Spela video