top of page
Värm upp på stranden

Postural träning & behandling

När vi förbättrar vår hållning förbättrar vi även förutsättningen för att kroppen ska kunna fungera optimalt.
 
När vi inte längre är spända i onödan så har kroppen en möjlighet att lägga sina resurser på annat, som självläkning. En god hållning minskar muskulära obalanser som ofta är orsaken till symptom som smärtor, kramp, stelhet, dålig cirkulation och lymflöde.

Vill du veta mer?

hållning_edited.jpg

Vad är postural träning?

Den posturala teorin grundar sig i att rakställa kroppen. När vi har en god avslappnad hållning så fördelas belastning genom kroppen på ett optimalt sätt när vi rör på oss. När vi har en god belastningsfördelning så har vi oftast inte ont.

Den posturala muskelaturen skyddar lederna från tryck och är därför strategiskt placerad som en del av vår innersta muskelatur. Den posturala muskelaturen brukar även benämnas som postural kedjan då den är faciellt sammanbunden så den kan sammarbeta från topp till tå. Denna kedja motverkar gravidationen tryck och skyddar våra leder från överbelastning. De jobbar statiskt och oftast märker vi inte av dem förrutom när de inte längre fungerar. När dessa muskler inte gör sitt jobb så får oftast rörelsemusklerna rycka in och då skapas muskulära obalanser.

När vi har många muskulära obalanser får kroppen anstränga sig att hålla oss uppe så vi inte faller ihop under gravitationens tryck. Vi kan då bli spända, stela och uppleva att det är svårt att slappna av. Detta kan många gånger resultera i att vi så småningom får ont. Bland det vanligaste problemet idag är ryggsmärtor som ofta har sin grund i just muskulära obalanser.
 

Kroppen har en prioritet vad den behöver hjälp med och mycket återspeglas i din hållning, rörelse och kroppsspråk. Dessa kan skifta över tiden. Därför tittar vi på olika delar för att se vad din prioritet ligger.

 

Exempel:

  • Mentalt: Tror du på dig själv? Sätter du gränser? Begränsar du dig på något sätt?

  • Emotionellt: Har du några känslomässiga trauman? Vi har alla dem, men vissa begränsar oss mer än andra.

  • Energi: Känner du dig snabbt dränerad av energi i sociala sammanhang? Är det lätt för dig att "läsa" andra människor och uppfatta deras känslor? Har du alltid "tentaklerna" ute och har koll på alla i din omgivning?

  • Fascian: Känner du dig fast i din kropp? Har du ärr såsom kejsarsnitt, blindtarmsoperation mm som påverkar din fascia?

  • Lymfan och blodet: Blir du lätt svullen, kalla händer och fötter , dåligt immunsystem, känner du dig tung och orklös? Känner du dig fast i din kropp?

  • Nervsystemet: Har du muskler som aldrig vill jobba vad du än gör? Har du svårt att varva ner? Dålig balans och koordination? Stel? Kröp du när du var liten?

  • Muskler: Har du någon dysfunktion eller kompensation som hindrar dig? Har du muskler som krampar eller aldrig kan slappna av? Har du svårt att sitta ner på huk?

  • Vi tittar även på våra grundläggande funktioner vilka är viktiga för vår överlevnad. Att överleva är kroppens främsta uppgift. 1. Hur andas du? 2. Hur sover du? 3. Hur mycket vatten dricker du? 4. Vad äter du? 5. Vistas du i naturen och får ditt solljus?

Genom att titta på din hållning och rörelse samt lyssna på din historia så försöker vi hjälpa dig att hitta den hjälp du behöver. De flesta känner skillnad vid första besöket.

bottom of page